Кардиолог: Наблюдават се по-малко инфаркти в коронакризата

OFFNews 30 август 2020 в 08:56 3499 0

По-малко инфаркти в коронакризата спрямо първата половина на 2019 г. отчита Националният център по обществено здраве и анализи. Тази година в болниците са констатирани със 709 по-малко случаи на остър инфаркт на миокарда. В сравнение с миналата година с 84 случая по-малък е и броят на починалите от инфаркт.

„Статистика като тази се наблюдава не само у нас, а по целия свят. Първите държави, които я отбелязаха бяха Китай и Италия, като най-засегнати от коронавируса. В Италия имаше проучване, където за първите 40 дни на епидемията случаите на инфаркт са с 40% по-малко. Такъв бе и процентът в Англия”.

Това заяви кардиологът д-р Павел Николов пред Нова тв.

Той добави, че има и друга интересна статистика от Италия. Пациентите със сърдечен арест, регистриран извън болнични заведения, са били с почти 60% повече.

„В световен мащаб средно около 30% от пациентите с COVID-19 имат придружаващо сърдечно-съдово заболяване. Опитваме се да обърнем внимание, че тази група от хора са най-уязвимата група и при тях е много по-вероятно да има усложнения”, обясни д-р Николов.

Според специалиста много често хора, които нямат типичните симптоми на коронавируса и постъпват в болница със сърдечни проблеми, се оказват болни именно от COVID-19.

„Ние имаме една типична черта – българинът чака да му мине. Наблюдава се обаче една положителна статистика, че все повече хора започват да търсят лекар не само при нужда, но и за профилактика”, добави д-р Николов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови