Карантината при COVID не е отменена

OFFNews 11 октомври 2023 в 14:00 943 0

онлайн обучение

Снимка Pixabay

По повод запитване от училищата

Петдневната карантира за контактните лица не е отменена, това потвърдиха от здравното министерство по повод зачестилите случаи на онлайн обучение сред учениците, съобщи bTV.

Учители са притеснени заради ръста на случаите на COVID-19. Според тях не е редно да бъдат карантинирани цели класове заради наличието на един болен ученик. Оказва се, че при един болен ученик в клас трябва всички да се карантинират за 5 дни у дома.

Така са отговорили от Столичната регионална здравна инспекция на запитване от 125-то училище.

„Въпросът ми е, както каза здравният министър, че вече няма карантина - как родителите ще се съобразят с подобна мярка в училищата. Болничен ли ще им се дава, отпуск ли ще взимат?“, попита Венелина Николова, директор на 125. СУ „Боян Пенев“.

От Министерство на здравеопазването потвърждават, че се налага 5-дневна карантина на всички контактни лица, така че ако в клас има едно дете, което е болно и то е било в училище, трябва целият клас да бъде под карантина в рамките на пет дни.

Преди седмица към онлайн обучение преминаха паралелки от четири пловдивски училища.

Карантината остава в сила, докато Народното събрание не гласува промените, които вече бяха приети от Министерски съвет в закона за здравето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика