Кандидатът за здравен министър на ПП : Няма да има чистка в министерството

OFFNews 29 май 2023 в 13:56 3331 1

проф. Христо Хинков

Снимка БТА

проф. Христо Хинков, кандидат за министър на здравеопазването от ПП - ДБ

Няма да има чистка в Министерството на здравеопазването, но предпочитам да си избера екипа, каза за БТА проф. Христо Хинков. Проф. Хинков е предложението на "Продължаваме промяната - Демократична България" за министър на здравеопазването в първия вариант за кабинет с втория мандат.

Той беше беше потърсен за коментар по повод позиция на депутата от ГЕРБ - СДС проф. Костадин Ангелов във връзка с твърдения в записа от заседание на Националния съвет на "Продължаваме Промяната" за "чистка" в Министерството на здравеопазването. По този повод бившият здравен министър Ангелов написа във Фейсбук:

Посоченият от ПП за здравен министър бил готов “да разчисти” министерството, се разказва в скандалния запис. Нищо, че Денков “имал притеснения, като ги разчисти какво друго ще сложи”.
Става въпрос за Христо Хинков. Бившият директор на Националния център по обществено здраве и анализи.
Хинков, и той като Асен Василев, е готов на фaшистки методи, само и само да управлява и властва!
Уважаеми, проф. Хинков, спомням си дните, когато бях министър на здравеопазването. Вие не споделяхте моите политически възгледи. Аз от ГЕРБ, Вие, макар негласно, от ДБ.
Помня, че бяхте навършил годините за пенсия. Помня обаче, че не Ви “разчистих”, подобно на Вашия маниер. Не го направих, защото вярвам, че сте добър специалист и политическите Ви възгледи нямат нищо общо с експертизата Ви.
Жалко, ако сте казали това на Денков

Не съм казвал, че искам да мога да разчиствам министерството, а имах предвид дали ще мога да си назнача заместник-министри, уточни проф. Хинков. Не съм поставял условия, за да бъда министър, добави той. „Чистка“ е изключително грозна дума, не мога да приема такова нещо и не смятам, че така ще се управлява, ако се стигне до управление, допълни проф. Хинков.

Помолен за коментар на позицията, че когато проф. Ангелов е бил министър не е „разчистил“ проф. Хинков, въпреки пенсионната му възраст, проф. Хинков каза, „не знам дали е възможно въобще да се съди за някакви изказани намерения, дори и не съвсем обработени като изказ, в един свободен разговор по телефона, без някаква конкретика. Това е много некоректно“.

"Целият разговор по телефона с акад. Денков беше в посока на това, че съм готов да участвам в реформа", каза още проф. Хинков. В отговор на въпрос как би окачествил думите „да разчисти“ министерството проф. Хинков каза, че става дума за интерпретации, които се изкривяват в пространството и това е част от голяма активно мероприятие.

"Цялата ми идея в разговора ми с акад. Денков е, че трябва да имам екип, тъй като без екип не мога да направя нищо. Под „екип“ имам предвид заместник-министри, главен секретар и някои директори на дирекции", посочи проф. Хинков.

Винаги съм казвал, че в министерството се назначиха - вероятно в този смисъл са били интерпретирани думите за разчистване – много хора, които се появяват с новия министър заради честите смени на министрите, и всеки министър си води нови хора, и в един момент министерството се напълва с хора, които не са наясно с проблемите, добави той. Това не означава, че ще започна чистка – това е безумна работа, има си процедури, има Кодекс на труда, каза още проф. Хинков.

В отговор на въпрос дали смята, че в сегашната политическа обстановка ще има свободата да си избере заместник-министрите проф. Хинков посочи, това е било казано в публичното пространство и е част от преговорите с ГЕРБ – министрите да могат да си избират заместник-министри.

"Ако това не се реши на политическо ниво, ще се съобразя с това и ще работя със заместник-министри, които ми предложат", каза още той.

На въпрос дали би станал министър след тази ситуация проф. Хинков каза, че ако го покани акад. Денков, няма да се откаже от това, което му е обещал, но ако се променят условията и има друг министър-председател, би си помислил.

Първото, което проф. Хинков би направил, ако стане министър на здравеопазването, е да даде възможност за повече информация на сайта на министерството, да провери всички текущи проекти, за да може да бъдат завършени успешно, да продължи това, което се прави от сегашния състав.

Здравната система има нужда от промяна, но не спешна, каза още проф. Хинков.

Здравеопазването е много консервативна система и не бива да се правят резки движения, смята той.

По думите му трябва да започнат много сериозни системни усилия, за да се намали доплащането в болниците от страна на хората. Второто, което трябва да се направи, е да се спре роенето на болници в страната, защото броят на болниците при намален финансов ресурс намалява това, което здравната каса може да реимбурсира и увеличава плащанията от джоба. Персоналът също намалява. Това са по-дългосрочни усилия.

Детската болница трябва да започне да се прави, каза още той, но това няма да реши проблемите, а ще бъде началото на сериозна реформа в здравеопазването ни, защото едни области са много неглижирани, а други са извадени много напред поради липсата на контролни механизми и корекция на пазара на здравеопазването.

Трябва да се обърне съществено внимание и на общественото здраве, което е тотално занемарено, средства трябва да се насочат към превенция и профилактика, добави той.

В отговор на въпрос дали не се притеснява от засягане на частни интерес с намаляването на "роенето" на болници проф. Хинков посочи, че няма такова притеснение. След като има ограничен финансов ресурс на здравната каса и липса на политическа воля за увеличаване на здравната вноска, единственият начин е здравната каса да може да отказва да подписва договори с новообразувани болници, което в момента тя не може да прави, посочи още той.

В сегашната Национална здравна карта няма забранителен текст, който да дава възможност на Касата да отказва договор. Освен това здравната карта е основана на мерна единица „брой легла“, а здравната каса не сключва договори с легла.

По думите му, когато се намери начин да се намери мерна единица „брой юридически лица“ в дадена област, които да покриват нуждите от здравеопазване, тогава вече здравната карта може наистина да има смисъл.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови