Кампания за ранна диагностика на гръбначните изкривявания започва в столичните училища

Терапевти ще обучават учители по физическо възпитание да разпознават признаците

OFFNews 15 февруари 2023 в 14:07 1032 0

училище

Снимка 119 СУ

119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов"

Кампания за ранна диагностика на гръбначните изкривявания започва Столичната община в училищата на нейна територия. Началото ѝ беше обявено днес от председателя на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев и директора на 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов.

Инициативата ще се осъществи съвместно със Сдружението на Шрот терапевтите в България, което ще проведе обучение на учители по физическо възпитание и спорт как да разпознават признаците на гръбначни изкривявания. На обученията ще има и лекари от столичните лечебни заведения, обясниха от общината.

Целта е при проблем учителите максимално бързо да кажат на родителите, за да бъдат предприети навременни мерки, заяви пред журналисти Георгиев. По думите му в следващите три месеца ще бъдат обучени 400 учители.

Диян Стаматов отбеляза, че проблемът е сериозен и се е задълбочил след пандемията от коронавирус, когато децата учиха онлайн.

Петър Петров обясни, че Шрот терапията е над 100-годишна германска методика със сериозна традиция при работата с деформации на гръбнака, която цели да се избегне операционната намеса при проблем. Той апелира за това да се правят ежегодни прегледи на учениците.

Петров каза, че за сколиозата няма доказателства, че тежките ученически раници са причина за появата ѝ. Промяната в стойката обаче се дължи на раниците, защото се променя активността на мускулатурата, обясни той. Така например, ако детето носи чантата си само на едното рамо, тялото започва да се адаптира към съответната страна и центърът на тежестта на тялото се наклонява на тази страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки