Кампания срещу разширените вени предизвиква на пътешествие от 12 млн. крачки

OFFNews 08 юни 2022 в 17:02 1452 0

Деси Бакърджиева
актрисата Деси Бакърджиева лице на кампанията "Вземи краката си в ръце"

От юни до септември 2022 г. кампания срещу хроничната венозна болест ни предизвиква да се включим в „Пътешествие с мисия из Европа“. Всички участници, обединени в „Отбор с мисия“, ще имат възможност за извървят 12 млн. крачки.

Инициативата е част от Националната информационна кампания „Вземи краката си в ръце активно“, която се организира от Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология (БНДСЕХА), съвместно със сайта venite.bg.

Локациите ще включват не само красивите маршрути в България, както беше миналата година, но и различни страни в Европа. Всеки участник ще може да следи броя на извървените крачки във фейсбук групата Пътешествие с Мисия и на сайта www.venite.bg.

Танцът „Краченица“, създаден специално с грижа за активни и красиви крака, също ще има важно място в тазгодишната кампания. Всяка стъпка от специалната хореография подобрява венозната циркулация, тонизира и подпомага усещането за лекота в краката.

Хроничната венозна болест (т.нар разширени вени) започва в сравнително ранна възраст. Засяга около 50% от населението, като се среща по-често сред жените. За съжаление, заболяването често остава недиагностицирано и нелекувано, което води до сериозни последици като например образуването на тромби в разширените вени, които биха могли да доведат до животозастрашаващи състояния.

В условията на последиците от световната пандемия от COVID-19, както и новите модели на home office, които ни се налага да следваме, обездвижването за съжаление е факт. Това е една от основните причини, които могат да провокират появата на ХВБ. 

И през 2022 година кампанията „Вземи краката си в ръце активно“ включва безплатни профилактични прегледи в цялата страна, публикуване на данни от национално скринингово изследване за заболеваемостта, интервюта с експерти и др. 

Кампанията „Вземи краката си в ръце“ се реализира в месеците април – септември 2022 г. Тази година нейно лице е актрисата Деси Бакърджиева, която ще се присъедини към #ОтборСМисия за трети път в подкрепа на по-добрата информираност на българите относно хроничната венозна болест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!