Кампания изследва кръвта на пушачите в Хасково

OFFNews 30 май 2023 в 12:29 741 0

пушач

Снимка Pixabay

Кампания в Хасково

Кампания по изследване на кръвта на активни и пасивни пушачи ще се състои утре в Хасково, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

На пункт на площад "Общински" съвместно с доброволци от Българския младежки червен кръст с апарата "Smoker lyzer" ще бъде измервано количеството на карбоксихемоглобин в кръвта – веществото, което се образува при свързването на въглеродния оксид с хемоглобина.

Акцията е по повод Световния ден без тютюнев дим, който се отбелязва утре. В изнесения кабинет за консултиране и отказване от тютюнопушене - безплатно ще бъдат проверявани и стойностите на издишания във въздуха въглероден оксид.

Доброволци ще разпространяват печатни здравнообразователни материали в центъра на града, а с шестокласници от местно училище ще се организира интерактивно занятие.

Последната кампания на РЗИ – Хасково бе в средата на този месец, когато в рамките на Европейската седмица на изследването Кабинетът за безплатно консултиране и изследване на СПИН проведе Ден на отворените врати и четири дни приемаше желаещи да се тестват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови