Какво е васкулит и как се лекува

OFFNews 23 август 2023 в 13:37 2416 0

Емил Хаджиев

Снимка УМБАЛ

д-р Емил Хаджиев, началник на Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия в УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков"

Васкулитът е възпаление на кръвоносните съдове. Причините за появата му може да са автоимунни, резултат от инфекции или излагане на вредни въздействия. Как се диагностицира и лекува заболяването обяснява доктор Емил Хаджиев, началник на Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия в УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков".

По думите на специалиста това е обширно заболяване, което може да се прояви още в детска възраст и представлява възпаление на стените на кръвоносните съдове в организма.

Какво предизвиква болестта и какви са симптомите

Причината за васкулитите все още, в световен мащаб, не е ясна. Първичните васкулити се проявяват в ранна детска възраст. Причините са автоимунни, предполага се, че става въпрос за нарушение на имунната система. Вторичните васкулити са васкулити на по-късната възраст, когато могат да са съпътстващи фактори, генни нарушения или инфекциозни, влияния на някои фактори на околната среда, към които самият организъм създава антитела и по този начин се получава реакция, казва д-р Хаджиев.

По думите му тези заболявания атакуват съдовата стена и предизвикват възпаление. Изменя се структурата на съдовата стена, нарушава се целостта ѝ и това води до нарушаване на пропускливостта.

"Елементи на кръвта могат да преминават през съдовата стена в околната тъкан. По този начин се създават и възпалителни процеси и всичко, което произтича като реакции на самия организъм. Много често се влошава и кръвоснабдяването на органите, към които отива съдът, тъй като се получават запушвания, разкъсвания на съда.

Колко опасен е васкулитът

Като състояние може да протече много тежко в зависимост от това какъв съд и орган са засегнати. Много често клиничната картина започва съвсем неясно с втрисане, висока температура и общи симптоми като отпадналост, обриви по тялото. Според това какъв орган е засегнат може да протече много тежко, обяснява специалитът.

Как се диагностицира

"Диагностиката зависи от клиничната картина. Често тя е неясна и трябва да се прави диференциална диагноза с възпалителни процеси на самия организъм. В зависимост от това какъв орган е засегнат, ако говорим за голям съд като аортата например, може да няма пулс. Ако са засегнати средните съдове пациентът може да има стомашно-чревни оплаквания, бъбречни оплаквания. Дори при засягане на мозъчните съдове може да има гърчове, промени в съзнанието", казва лекарят.

Какво е лечението

Лечението на васкулитите е изключително сложно. Целта е да се постигне ремисия на заболяването, защото то е прогресивно. В началния период се лекува с кортикостероиди, имуносупресори, симптоматично. След това се прилага поддържащо лечение, за да се постигне ремисия, посочва д-р Емил Хаджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика