Как да се предпазим от синдрома на празничното сърце

OFFNews 22 декември 2022 в 10:49 1497 0

проф. Ивайло Даскалов

Снимка ВМА

проф. Ивайло Даскалов, началник на клиниката по кардиология на Военномедицинската академия

Свръхдозите храна и алкохол се отразяват негативно на сърдечносъдовото ни здраве. Струва си да положим всички усилия, за да ги избегнем, защото някои от тези празнични „събития “могат да завършат по непредвидим начин.

За това предупреждава проф. Ивайло Даскалов, началник на клиниката по кардиология на Военномедицинската академия (ВМА).

Добре известен в кардиологията е синдромът на празничното сърце, който е свързан с появата на опасна аритмия след консумация на алкохол, обикновено обилна. Затова, трябва да подчертаем, че не само стомахът и дебелото черво не издържат на „ядене и пиене до дупка”. За разлика от тези органи, при сърцето крайният резултат може да е фатален, категоричен е кардиологът.

Грижа за сърцето по празниците

Как да се предпазим от синдрома на празничното сърце – като не стресираме организма си, прекарвайки почивните дни само „на маса“. Изключително важна е хидратацията и умерената консумация на алкохол и храна. Според специалистите, добре е да използваме почивката си пълноценно, като „наваксаме“ със съня и спортните занимания. Иначе, проф. Ивайло Даскалов подчертава, че е зимата не е най-критичният сезон за сърцето, но има голяма вероятност от обостряне на някои оплаквания при сърдечноболните пациенти.

Това е така, защото студеното и мразовито време предизвиква дистрес и дезадаптация на кръвоносните съдове, като най-честите клинични прояви са влошен контрол на кръвното налягане и по-рядко – гръдна болка при излагане на студено, обяснява още специалистът. Въпреки това смята, че зимата не е предизвикателство за която и да е категория сърдечно болни, от гледна точка на адаптиране на медикаментозната терапия.

Изобилието може да навреди

Безкрайната кулинарна фиеста, с „традиционното“ преяждане и препиване, се оказва по-коварна за сърцето от по-еднообразното хранене през зимата.

Имайки предвид изобилието от продукти, което ни заобикаля, трудно може да се постигне бедна на витамини диета. Дори обратното – понякога, в прекаленото си старание човек може да предизвика прояви на хипервитаминоза. И макар организмът да има защитни механизми, чрез които излишното се отстранява, аз лично не съм привърженик на прекаляването с витамини и микроелементи, коментира проф. Даскалов.

Как да поддържаме сърцето във форма?

Според него, можем да направим всичко необходимо за едно поддържано във форма сърце: да се храним здравословно, да поддържаме оптимално телесно тегло, да спортуваме в свободното време, през останалото да ходим пеша, да имаме непрекъснат нощен сън от осем часа, да избягваме психически стрес – на работа и вкъщи, да не пушим и прекаляваме с алкохола, да ходим редовно на профилактични прегледи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!