Как да се освободим от здравни вноски, ако живеем в чужбина

07 май 2013 в 17:30 9295 2

НАП
НАП

Променен е редът за освобождаване от плащане на здравноосигурителни вноски в България за минали периоди от живеещите в чужбина сънародници, съобщи НАП. 

От 9 март 2013 г. подаването на заявление в НАП вече не е обвързано с изискването това да стане преди напускането на страната, както беше досега.

За освобождаване от плащане на здравни вноски се изисква човекът да е български гражданин, живял в чужбина поне 183 дни през една календарна година.

Той трябва да подаде заявление в офиса на НАП по постоянен адрес. Няма срок, в който то трябва задължително да бъде представено в приходната агенция.

Заявлението може да се подаде лично или чрез упълномощено лице, по пощата с обратна разписка.

За възстановяване на здравни права при връщане в България в НАП се подава друго заявление - за завръщане. С него се представят и документи, доказващи пребиваване в чужбина над 183 дни от една календарна година. Такива документи могат да бъдат копие от задграничен паспорт; удостоверение от областна дирекция на полицията; документ, издаден от компетентен орган на съответната държава, придружен с точен превод от заклет преводач на български и други.

Възстановяването на здравни права за живели в чужбина българи става по два начина: автоматично, след като човекът се е осигурявал здравно в продължение на шест последователни месеца и чрез еднократно плащане на 12 вноски върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се. Ако се плащат през 2013 г., всяка вноска е по 33,60 лв.

Според последните промени в Закона за здравното осигуряване хората с двойно гражданство, едно от които е българско, и не живеят постоянно (над 183 дни от една календарна година) в България, не са длъжни да се осигуряват здравно.

Те декларират, че не дължат здравни вноски с декларация по образец, която се подава в офис на НАП - лично, чрез пълномощник или по пощата с обратна разписка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови