Как да помогнем при сърдечен арест? Днес обучават безплатно

OFFNews 16 октомври 2016 в 11:15 8390 1

Европейски ден на рестартирането на сърцето (European Restart a Heart Day) ще бъде отбелязан от 18 часа в Sofia Ring Mall с безплатно обучение по първа помощ при сърдечен арест провеждано от Училището по първа помощ на FirstAidbg.com.

Акцията е ежегодна и е с цел повишаване на информираността за сърдечния арест и обучението за оказване на първа помощ и спасяване на живот.

Всички желаещи и посетители ще могат бързо и лесно да научат двете най-важни стъпки в спасяването – Кардио-пулмонарна ресусцитация (CPR) и използването на автоматичен външен дефибрилатор (AED).

В Европа и САЩ най-малко 700 000 души умират всяка година от внезапна сърдечна смърт. Това са 2000 смъртни случая всеки ден. В 76% от случаите на сърдечен арест, в началния момент сърцето на пострадалия изпада в т.нар. фибрилации и нормалния му режим на работа може да бъде възстановен с дефибрилатор. Дефибрилация в рамките на 3-5 минути от колапса дава близо 70% шанс за оцеляване. Всяка минута отлагане на дефибрилацията намалява шанса за оцеляване с 10-12% и единствено незабавната първа помощ – започване на CPR от свидетел на инцидента забавя този процес.

Редица европейски организации като Европейската пациентска фондация, Европейският съвет по ресусцитация, Международният комитет по въпросите на ресусцитацията, подкрепени от Световната здравна организация представят своята съвместна позиция върху обучението на ученици по КПР по целия свят - „Децата спасяват животи”. За отбелязване на Европейския ден на рестартирането на сърцето Училището по първа помощ на FirstAidbg.com ще проведе редица безплатни обучения и демонстрации за първа помощ при спиране на сърцето и първа помощ с автоматичен външен дефибрилатор на популярни обществени места в София.

Кампанията е насочена специално и към обучението на децата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови