Извънредно положение в Перу след рязък скок на заразените с Денга

Заболелите са над 31 хиляди, починали са най-малко 32-ма души

OFFNews 27 февруари 2024 в 08:24 1689 0

извънредно положение

Снимка Ройтерс

Дезинфекция на улица в Перу

Перу обяви извънредно положение в повечето части на страната в понеделник, след като горещата вълна и проливните дъждове доведоха до скок на случаите на треската Денга.

Най-малко 32 души са починали от болестта от началото на годината, съобщи министърът на здравеопазването Сезар Васкес в понеделник, цитиран от Ройтерс. През първите осем седмици на годината са регистрирани 31 300 случая.

„Проблемът е сериозен и излиза от контрол“, предупреди Васкес преди седмица. По думите му типичният отговор на Перу на болестта е бил „изпреварен“ от фактори като климата. Природният феномен "Ел Ниньо" е причинил високи температури и обилни валежи.

„Времето създаде перфектна среда за размножаване на комарите по-бързо и да станат по-чест преносител на болестта“, добави министърът.

Извънредно положение беше обявено в 20 от 25-те региона на Перу. Повечето случаи досега са в северната част на страната. Този ход ще позволи на правителството по-бързо да прехвърли средства към засегнатите региони и по-лесно да разполага лекари и медицински сестри.

Денга причинява симптоми като висока температура, гадене, повръщане, умора и болки в тялото. Позната като "трошаща костите треска", инфекцията се предава от комари. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови