Извънредна среща в Брюксел на здравните министри заради коронавируса

OFFNews 13 февруари 2020 в 19:50 1801 0

Снимка МЗ

Координацията на здравните изисквания към контролно-пропускателните пунктове е много важна, за да се спре разпространението на коронавируса в ЕС.

Около тази теза се обединиха участниците в извънредното заседание на Съвета на здравните министри на Европа, съобщиха от МЗ.

Обменът на информация между страните в съюза за предприетите мерки и добри практики има ключова роля за намирането на устойчиви решения при евентуални бъдещи проблеми с болестта, са констатирали участниците.

По време на извънредната сесия на здравните министри е било отбелязано, че недостигът на лично предпазно облекло е потенциален проблем в ЕС. Отделни държави са изразили надежда, че ЕК би могла да подпомогне някои страни при недостиг чрез съвместни търгове.

Отправен е бил апел за разработване на обща ваксина, която да бъде финансирана с европейски средства. Според участниците тя би могла да се използва, ако коронавирусът мутира в сезонен грип. Друг проблем, който са обсъждали министрите, е зависимостта на съюза от трети страни при доставките на лекарства и медицински изделия.

България е въвела ефективни мерки, които са съобразени с препоръките на СЗО и Европейския център по контрол на заболяванията, е посочил Кирил Ананиев в изказването си по време на заседанието.

 „Създадена е междуведомствена координация за недопускане разпространение на новия коронавирус, вкл. координация със службите за граничен контрол. Въведена е система за задължителна регистрация и събиране на информация. Всяко лице със съмнение за нов коронавирус задължително се хоспитализира и изолира в предварително определени болнични лечебни заведения. Предприети са ефективни мерки за информиране на обществеността. Открита е телефонна линия, на която гражданите могат да задават своите въпроси относно епидемията и да получат компетентен съвет от епидемиолог“, изтъква в доклада си пред Съвета Ананиев.

По думите му избухването на епидемията е предизвикателство за здравните системи в световен мащаб, но и демонтрация на ползите от механизмите за сътрудничество и координация в ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови