Изследване: Високите и слаби момичета са по-застрашени от ендометриоза

OFFNews 10 март 2020 в 16:28 2178 0

Снимка Pixabay

Ново проучване показва, че ендометриозата се среща по-често при слаби жени с висок ръст. Изводите са направени след наблюдение на 170 000 момичета на възраст от 7 до 13 години, съобщава Annals of Human Biology.

Момичетата, които имат повишен индекс на телесната маса и са по-набити и по-ниски, по-рядко се сблъскват с това гинекологично заболяване, сочат резултатите от анализа на учените.

Експертите от датския Център за клинични изследвания и превенция са установили връзка между ендометриозата и повишените нива на естроген, хормонът, който влияе върху растежа при девойките.

Авторите предполагат, че критичният период, когато започва развитието на болестта, често се пропуска от специалистите. Диагнозата се поставя със закъснение от няколко години.

Според експертите изследването може да помогне за по-ранна диагностика на заболяването, което ще позволи на лекарите по-рано да започнат профилактика и лечение, за да забавят нарастването на ендометриума.

Ендометриумът е тъкан, която "облицова" вътрешната стена на матката. Когато тази тъкан се разпространи извън матката (към яйчниците например) предизвиква кървене, което засяга и останалите органи, и се появява усещане за силна болка, пише Annals of Human Biology.

Болестта засяга 1 от 10 жени. Жертвите на ендометриозата често имат проблеми със забременяването и бременността. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови