Изследване: Над 80% от пациентите с COVID-19 имат дефицит на витамин Д

OFFNews 28 октомври 2020 в 11:48 2022 0

Над 80% от пациентите с COVID-19 в испанска болница са с недостиг на витамин Д, установява изследване на екип учени, публикувано в списание Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Анализите показват, че идентифицирането на пациенти с дефицит на витамин Д, болни от COVID-19, особено от рисковите групи, може да помогне за подобряване на резултатите от лечението им.

За да проведат проучването, изследователите са сравнили нивата на витамин Д при 216 пациенти с COVID-19 в болницата Universitario Marqués de Valdecilla в Сантандер с нивата на същия витамин при 197 здрави хора, които са със сходни демографски показатели.

Авторите на изследването са наблюдавали и дали тежестта на заболяването на хоспитализираните лица има връзка с това колко високи или ниски са нивата им на витамин Д.

Наблюдението е показало, че 82,2% от пациентите с COVID-19 са с дефицит на витамин Д - при едва 47,2% от хората в групата за сравнение.

С изключение на пациентите с COVID-19, които приемат витамина в добавка, 

Като цяло нивата на витамин Д при пациенти с COVID-19 при мъжете са по-ниски от тези при жените, показват резултатите.

Авторите на проучването установяват, и че пациентите с COVID-19, с по-ниски нива на витамин Д, по-често имат хипертония и сърдечни заболявания, повишени маркери на възпаление и по-дълъг болничен престой при лечение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови