Изследване: Мръсният въздух допринася за 15% от смъртните случаи от коронавирус

OFFNews Последна промяна на 27 октомври 2020 в 11:03 1217 0

15% от всички смъртни случаи в световен мащаб, свързани с COVID-19, могат да бъдат приписани на дългосрочното излагане на замърсен въздух според международен екип от учени, ръководен от изследователи от Германия, съобщават Франс прес и ДПА.

Оценката, публикувана в сп. "Кардиоваскюлър рисърч", е направена от специалисти от института "Макс Планк" за химия, Харвардския университет и кипърския Център за климатични и атмосферни изследвания и е базирана върху анализ на замърсяването и данни за коронавирусната пандемия, предава БТА.

Според изследователите смъртните случаи, свързани както с COVID-19, така и със замърсяването на въздуха, представляват "потенциално предотвратима, прекомерна смъртност". Авторите на изследването смятат, че излагането на замърсен въздух влошава съпътстващите заболявания, които могат да доведат до фатални последици за здравето от вирусна инфекция.

"В случай че вече имате сърдечносъдово заболяване, замърсяването на въздуха и коронавирусната инфекция могат да създадат проблеми, които да доведат до инфаркт, сърдечна недостатъчност и инсулт", казва съавторът на изследването Томас Мюнцел от университета "Йоханес Гутенберг" в Майнц, Германия.

Над 1/4 от смъртните случаи, свързани с коронавируса в Азия, могат да бъдат приписани на замърсяването на въздуха, изчисляват изследователите, в сравнение с 19% в Европа и 17% в Северна Америка.

Според официалните данни, предоставяни от университета "Джонс Хопкинс", смъртните случаи в света вследствие на зараза с коронавируса надхвърлят 1,1 милиона.

Втора вълна от инфекции обхваща Европа, като в някои страни се отчитат рекордни нови всекидневни случаи. Същевременно хоспитализациите и смъртните случаи се увеличават по-бавно, отколкото по време на първата пандемична "атака" в периода между март и май, отбелязва ДПА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови