Изолираха ген, способен да отблъсне вируси на птичия грип

OFFNews 29 юни 2023 в 09:13 495 0

птици

Снимка Getty Images

Rзследването e публикувано в сп. "Нейчър"

Британски учени изолираха човешки ген, способен да отблъсне повечето вируси на птичия грип, съобщи Ройтерс.

Птичият грип се разпространява сред дивите птици, като патици и чайки, може да зарази домашни птици и цели ферми - кокошки, пуйки, пъдпъдъци. В редки случаи е възможно да се прехвърли и на хора, които са били в близък контакт със заразени птици.

Екип от учени от центъра по изследване на вируси към университета в Глазгоу е изследвал стотици гени от човешки клетки, сравнявайки поведението на гените при инфектиране с човешки сезонен вирус и при инфектиране с вируса на птичи грип. Те установили, че генът BTN3A3 се среща и в горните, и в долните дихателни пътища на човека. Той блокира размножаването на най-разпространените вируси на птичи грип в човешките клетки.

Този ген не предпазва от вирусите на човешки сезонен грип. Генът е част от защитния механизъм на човешката имунна система срещу птичи вируси, съобщава БТА.

Всички пандемии от човешки грип, включително тази от 1918-1919 г., са причинени от вируси, устойчиви на гена BTN3A3. Смята се, че този ген би могъл да е ключов фактор в определянето на потенциала на пандемия от птичи грип сред хората, казват учените.

Вирусите мутират непрекъснато и това откритие не означава, че птичият грип не би могъл да мутира така, че да "избяга" от активността на гена BTN3A3.

По-рано тази година нов щам на вирус H5NI, който се предава с лекота между дивите птици, беше разнесен по всички краища на света, инфектирайки и убивайки морски бозайници. Той предизвика страх от възможна пандемия сред хората. В крайна сметка пред Световната здравна организация (СЗО) бяха докладвани малко случаи на заразени хора.

Около 50 процента от щамовете на H5N1, циркулиращи по света през 2023 г. са резистентни на гена BTN3A3, каза професор Масимо Палмарини, който е сред авторите на изследването, публикувано в сп. "Нейчър". "Трябва да обърнем внимание на това като на нарастваща степен на риск", каза Сам Уилсън, старши автор на изследването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки