Измама: Опитаха се да присвоят 80 000 лв. от кампания за онкоболно дете

Две седмици след разкриването й започна ново набиране

OFFNews 03 юли 2023 в 09:59 8145 0

снимка от фалшивата кампания

Снимка Стопкадър Нова ТВ

Измамниците се държали като родители, чието дете наистина е болно

Измамници се опитаха да присвоят 80 000 лева чрез фалшива кампания за набиране на средства за болно дете в платформата на фондация "Павел Андреев", предаде Нова ТВ. 

В различни групи в социалните мрежи е публикуван призив за набиране на средства за онкоболно дете, което има необходимост от лечение в чужбина. Посочена е и дарителска сметка.

Измамниците разказват история за майка, която отглежда детето си сама, след като бащата ги изоставя. След 8-месечно обикаляне по болници става ясно, че детето е с тежката диагноза пилоцистичен астроцитом, обясняват измамниците. 

За фалшивата кампания сигнализира основателят на фондация "Павел Андреев", като по думите му измамата също е публикуван фалшивият призив.

"Положителното в случая е, че цялата сума, дарена по тази кампания, е спасена. Към измамниците не е преведена нито стотинка", каза Павел Андреев.

По думите му кампанията е изглеждала напълно легитимна.

"Аз съм дарител от години. Ако тази кампания беше извън моята платформа, просто беше пуснат призив, също щях да направя дарение. Беше перфектно подготвена. Имаха медицинска документация. Поискахме допълнителни снимки, които ни изпратиха. Отговаряха на конкретни медицински въпроси", посочи той.

Андреев обясни, че измамниците са имали поведение, каквото имат и хората, чието дете наистина е болно. "Комуникирах с жена, която се представяше за леля. Това е обичайно, защото обикновено родителите се занимават с лечението", допълни той. 

Основателят на платформата обясни, че преди да бъде пуснат призив за дарение, той минава през проверка. Измамниците обаче са я преминали, защото са били изключително подготвени. 

Павел Андреев обясни, че е практика да се свързва с болниците, откъдето да потвърдят за лечение на даден пациент при тях. Така е разкрита и измамата. По думите му дори при превода на парите от даренията пак има проверка. 

Мъжът обясни още, че две седмици след разкриването на измамниците, те са открили нова кампания за същото дете, но под друго име: "Вече не е "Да помогнем на Андрей", а "Да помогнем на Марти". Събирането на дарения сега е чрез лична сметка. 

Андреев допълни, че знае в коя държава и в кой град са измамниците. "Знам техните имена, телефони и имейли. Подготвям сигнал до прокуратурата, който ще внеса много скоро", заяви той. 

Според основателя на фондацията това са новите "ало измамници", които не мамят възрастни хора, а набират дарения чрез фалшиви кампании. 

Мъжът даде пример и как да разпознаваме истинските истории. Важно е към призива да е налична цялата медицинска документация, а парите да се набират чрез дарителска сметка: "Не през сметка на майката, бащата, дядото и вуйчото. Доказателство, че сметка е дарителска става чрез снимка на договора за откриване на такава сметка".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика