Италия може да въведе задължителна ваксинация за всички

OFFNews 03 септември 2021 в 10:07 1583 0

Снимка pixabay

Италия може да въведе задължителни ваксинации срещу COVID-19 за всички на допустима възраст и планира да започне да прилага бустерни дози на най-уязвимите по-късно този месец. Това съобщи премиерът Марио Драги, предаде Ройтерс. 

Правителството вече направи задължително медицинските работници да се ваксинират, ако искат да получат заплата, но Драги каза, може всички граждани да бъдат задължени да се имунизират, когато здравните власти на ЕС дадат пълно одобрение на ваксините.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) до момента е дала условно одобрение на четири ваксини. Това може да бъде надградено до т.нар. стандартно разрешение за търговия след допълнителни проверки. Според Драги след това ваксините може да станат задължителни за всички. 

Подобен ход вероятно би предизвикал сериозно противопоставяне в страната, в която през последното десетилетие се наблюдава засилване на скептицизма относно всички видове ваксини и където здравните експерти, популяризиращи имунизацията се сблъскват с обиди и заплахи от антиваксърите. 

Драги осъди тези атаки, като заяви на пресконференция, че "такова насилие е особено отвратително и страхливо, когато е насочено срещу онези ... на първа линия на борбата срещу пандемията".

Премиерът каза пред репортери, че е уверен, че 80% от всички италианци на възраст над 12 години ще бъдат напълно ваксинирани до края на месеца, а към момента са ваксинирани 70,5%.

Той добави, че правителството планира допълнително да разшири използването на здравните паспорти Green Pass, които в момента са необходими за пътувания на дълги разстояния, достъп до много развлекателни дейности и са задължителни за служителите в училищата.

Властите заявиха миналата седмица, че обмислят да разширят схемата за всеки, който работи в публичен офис или супермаркет.

Около 129 352 души са починали от коронавирус в Италия от началото на пандемията миналата година, което е вторият най-голям брой смъртни случаи в Европа след Великобритания. Новите случаи бяха сравнително постоянен брой през август, но лекарите се опасяват, че по-заразният Делта вариант може да предизвика нов скок в инфекциите през следващите седмици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!