''Искам, когато се качвам в метрото, хората да не си казват: Тая къде е тръгнала''

Милена Велковска е с ДЦП и се нуждае от средства за операция, която трайно ще подобри състоянието ѝ

OFFNews 24 април 2023 в 10:59 2732 7

Милена Велковска

Снимка Личен архив

Сумата от 150 000 лв. за операцията и престоя на Милена, трябва да бъде събрана до средата на август

Аз искам просто да бъда приета... И когато се качвам в метрото, всички да не се обръщат и да казват, тази пък къде е тръгнала - аз знам къде съм тръгнала, просто имам нужда от помощ... Знам, че местата в Софийския балет са заети, но аз искам да ходя, да ходя възможно най-добре, да се чувствам сигурна, да не мисля, че нещо може да ме спре...".

Това сподели по БНР Милена Велковска, която от години се бори с последствията на церебралната парализа.

Милена е на 43 години от София. Обича да чете, да плува, да язди коне. Има златен медал от състезание по плуване. Била е на стаж към ЕК, учила е в Германия по програма "Еразъм".

От години сама се справя с предизвикателствата на труднодостъпната среда в столицата.

Подобрения в достъпността на градската среда няма, може би някъде в центъра на София, да, но човек, който живее в квартал, първият му проблем е, когато излезе от дома си, да достигне до градския транспорт... След това обаче препятствията продължават. Хвърлям ръкавица на всички хора, които пишат законите и наредбите, само два часа да прекарат с човек с увреждане в опит да се разходят из столицата", споделя Милена.

Преди няколко години открива шанс за трайно подобряване на състоянието си чрез операция, която се прави в Сейнт Луиз, Мисури, САЩ от д-р Парк, опитен неврохирург. 

"Преди три години прочетох за тази възможност, но мислех, че операцията се прави в този център само за деца. Но проучих, свързах се с тях, и така разбрах, че д-р Парк е един от малкото, който прави тази интервенция и при възрастни, поясни Велковска.

Милена първата одобрена българка в по-зряла възраст. Досега за тази операция от България са одобрявани само деца.

Досега друг българин не е одобрен. Това е единственият метод в света, при който трайно се намалява сковаността в долните крайници. Д-р Парк е световно признат капацитет в тази сфера и той работи единствено за долни крайници. Ако аз успея да се оперирам, се очаква трайно намаляване на спастичността, което ще позволи по-целенасочено трениране на мускулите и те да се научат да работят по нов и правилен начин. В момента повишеният мускулен тонус пречи на мускулите да функционират правилно. Ще мога да ходя самостоятелно във всяка среда", поясни още Милена.

Цената на операцията до края на 2023 година е 47,129 долара. Като се прибавят допълнителните разходи ще са и нужни около 150 хил. лева.

Операцията е планирана за началото на месец октомври, но сумата трябва да бъде преведена по сметката на болницата най-късно 45 дни преди датата на първия преглед, т.е. до средата на август.

За първи път ми се налага да събирам средства...изобщо не ми е лесно, но сумата е толкова голяма, че сама без хората не мога да се справя... В България няма лекар, който да работи по този метод и то при пациенти с ДЦП. Бих се радвала всички хора, които ме подкрепят, да мислят че, помагат, за да дадат шанс на един млад човек да изпита нещо, което до момента никога не е изпитвал... Ние порасналите деца с ДЦП нямаме подкрепа от никъде, казва жената.

Ако желаете да подкрепите Милена, можете да го направите на дарителска сметка:

IBAN - BG52FINV915010BGN0291U

BIC - FINVBGSF

Милена Емилова Велковска

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

7

edin slep

27.04 2023 в 13:43

В детската градина, където ходеше дъщеря ми миналата година засичах една жена - като тази от статията. Явно с церебрална парализа, едвам ходеше с две патерици и тя си знаеше колко я болеше, ама си взимаше децата.

И най-важното, рядко съм виждал по-усмихнат човек, явно бе щастлива че може и отива да си вземе децата. И всеки път си казвах - кой, аз ли имам проблеми?! Мамка му, та тази жена в това състояние е заченала, износила и родила деца, гледа си ги.

Иначе инфраструктурата в София (и почти цялата страна) е кошмар и за здрав човек. Аз си знам как съм бутал количка, аз си знам как водя дете хем в квартала на различни занятия. Заради разпитите улици и тротоари хората са принудени да са навсякъде с коли, то иначе може и да погинеш на улицата.

И аз дадох малка сума, колкото мога да отделя, дано се съберат парите и проходи жената. Д@ба и държавата ...

-529

6

6екеr4о

25.04 2023 в 13:47

Уважаеми,
свърших обещаното вчера, но сметката се оказа обикновена, а не дарителска, та банката ме сурвака с комисион, е, баба ме е учила, че гявол мъж не писка!

И друг път съм участвал в дарителски кампании, инициирани от този сайт, но за съжаление никога след това не съм срещал обратна връзка, дали сме събрали парите, ако не сме, да събираме още, ако сме - как е преминало лечение/рехабилитация!?

Медиите са пълни с тъжни, понякога зловещи истории, щото лошата новина продавала, а не добрата, но аз винаги съм харесвал втората, но това се случва, за съжаление, много рядко...

-529

5

6екеr4о

24.04 2023 в 18:01

Об 1,
Благодаря!

Има клон на ПИБ до Народния театър, обещавам, още утре ще направя дарение!

-1650

4

ob1

24.04 2023 в 14:18

Ег@ти жалкото подобие на държава сме...
Някакви луди пари се сипват за калпаво пренареждане на павета, а смислени хора да се оправят сами. Гарантирано от ГРОБ.
Пратих, успех на Милена!

-1650

3

ob1

24.04 2023 в 14:11

https://www.iban.com/iban-checker

ПИБ е в случая

-529

2

6екеr4о

24.04 2023 в 13:22

Много пъти съм го правил, пак ще го направя, но моля редакцията да посочи в коя банка е сметката, бих искал в неин клон да внеса сумата, защото банките навъртат над 1 милиард лева приход ежегодно от такси и комисиони, което си е грабеж посред пладне!

345

1

Джендо Джедев

24.04 2023 в 11:08

Дух за пример!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки