Информационно обслужване започна издаването на зелени сертификати на преболедували COVID-19

OFFNews Последна промяна на 05 юни 2021 в 21:28 1577 0

Системата за генериране на зелен цифров сертификат, разработена от „Информационно обслужване“, започна издаването на сертификати за преболедували COVID-19.

Всички, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат в Националния регистър за борба с COVID-19, ще имат възможност да изтеглят цифровия вариант на европейския зелен сертификат от https://www.his.bg/bg/dgc, секция „Аз и моето семейство“, без да е необходим квалифициран електронен подпис (КЕП).

Днес над 1000 души са получили своите документи, съобщава Единният информационен портал, а от влизането на европейския регламент в сила на 1 юни до днес са издадени над 100 000 зелени цифрови сертификата. Преиздадените сертификати от вчера, когато започна прегенерирането на вече издадени документи, надхвърли 60 000.

Желаещите да получат зелен цифров сертификат и са доказано преболедували COVID-19 трябва да въведат ЕГН, номер на личната си карта и SMS код. Той ще бъде изпратен на всеки предоставил номер на мобилен телефон на оторизираните власти при въвеждане на данните му в COVID регистъра.

Сертификатът е валиден 180 дни след датата на първия положителен PCR тест за COVID-19. В момента, по изискване на ЕК и според действащия регламент, наличието на положителен антигенен тест не е основание за издаване на европейски зелен сертификат.

На този етап налични са сертификатите за ваксинация и за преболедували COVID-19. Документите за негативен тест за наличието на вирус ще са достъпни за гражданите през втората половина на юни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови