Индия одобри първата в света ДНК ваксина срещу коронавирус

OFFNews 21 август 2021 в 15:04 4566 0

Снимка Pixabay

Индийският лекарствен регулатор одобри за спешна употреба при хора на и над 12 години първата в света ДНК ваксина срещу коронавирус, предаде Ройтерс.

Одобрението на препарата ще даде нов тласък на индийската ваксинационна програма. Властите си поставиха за цел да ваксинират до декември всички подлежащи на ваксинация пълнолетни в страната.

Първата в света ДНК ваксина срещу коронавируса се нарича ЗиКоВ-Ди (ZyCoV-D). Тя използва участък от генетичен материал от вируса, който дава инструкции на ДНК или на РНК да произведат специфичен протеин, който имунната система разпознава и на който реагира.

Ваксината се поставя в три дози. Производителят ѝ "Кадила Хелткеър" (Cadila Healthcare Ltd) има намерение да произвежда по 100-120 милиона дози от препарата на година и вече е започнал да го прави.

Компанията е разработила ваксината в партньорство с Департамента по биотехнологии. Това е втората ваксина срещу коронавирус, която е разработена от индийски специалисти. Властите вече дадоха разрешение за спешна употреба на ваксината Коваксин (Covaxin) на компанията "Бхарат Биотех" (Bharat Biotech).

До момента в Индия са разрешени за употреба общо шест ваксини срещу COVID-19. Но едва 9,18 процента от цялото население е напълно ваксинирано.

Одобрената първа в света ДНК ваксина има ефикасност от 66,6 процента. Това е било установено по време на изследване с участието на 28 000 доброволци от цялата страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !