Имунологичен тест от ново поколение въведоха в Александровска болница

OFFNews 28 ноември 2023 в 10:18 1065 1

имунологичен тест

Снимка УМБАЛ "Александровска"

Имунологичен тест от ново поколение

Имунологичен тест от ново поколение въведоха в Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки на УМБАЛ "Александровска".

Новият метод позволява да се изследват всички други съставки на имунната система в серума (различни протеини, имуноглобулини и др.). Той е бърз, с висока специфичност, чувствителност и надеждност, и дава възможност за получаване на резултати в рамките на час, за разлика от досегашното изследване, чиито резултати се бавеха с около месец.

Цената на изследването не се поема от НЗОК, назначава се по лекарска преценка и за него няма предварителна подготовка.

Лабораторията разполага с всички необходими базисни тестове за изследване на комплементната система при пациенти с автоимунни заболявания, пациенти с първични и вторични имунни дефицити и такива с алергични компликации (C1q, C3,C4,C1INH антигенен и функционален, CH50).

Системата на комплемента, известна още като комплементарна каскада, е част от имунната система и включва повече от 30 плазмени протеини, които работят в каскаден режим като всеки един задейства следващия, а следващият задейства друг.

Тя подобрява (допълва) способността на антителата и фагоцитиращите клетки да премахват микробите и увредените клетки от организма. Участва и в „почистването“ на имунните комплекси. Коплементът има роля както в придобития, така и във вродения имунен отговор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

28.11 2023 в 11:36

"Цената на изследването не се поема от НЗОК..."

Колко ли стотинчици ще поискат уважаемите хипократовци безсребреници за "единия час" работа... (ジ)
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика