Имунолог: Делта вариантът има 1000 пъти по-висок вирусен товар

OFFNews 10 юли 2021 в 18:00 6572 0

Снимка Архив

Делта вариантът има около 1000 пъти по-висок вирусен товар в сравнение с оригиналния вирус. Това каза по Нова телевизия имунологът от БАН проф. д-р Сорен Хайрабедян.

Той цитира китайско проучване, според което при индийския (делта) вариант негативният PCR е валиден само 48 часа, защото вирусът заразява организма за не повече от два дни. При стария вариант, от Ухан, са били необходими 7 дни, за да се мултиплицира в организма, посочи проф. Хайрабедян.

Според него може да се очаква, че през следващите два месеца ще има увеличение на броя на инфектираните и заболелите с Делта варианта. Причината е наличието на хора, които нито са ваксинирани, нито са преболедували. 

По думите на имунолога някои ваксинирани може да бъдат позитивни при PCR тест за няколко дни, но едва ли това ще доведе до разболяване.

"Повторното инфектиране е много деликатен момент, който все още е спорен. Засега процентите на повторно заразените варират между 0,4 и 4% в зависимост от държавата и начина, по който са правени изследванията. Реинфекция означава, че сте заразен повторно, с друг вариант, но не означава, че ще развиете клинична картина", посочи специалистът и цитира изследване в Шотландия, според което ваксините имат 70% ефективна защита срещу индийския вариант на COVID-19.

Според проф. Хайрабедян за момента бустерна (усилваща) доза не е необходима, тъй като все още няма вариант, който да води до масово повторно заразяване. Той прогнозира, че необходимост от трета доза може да има най-рано догодина, но тогава ще има и лекарства, с които да се спре развитието на инфекцията още в начален стадий.

По думите му всички тестови модели показват, че РНК ваксините блокират Делта варианта.

Когато един вирус много бързо се размножава, той за по-кракто време засяга повече клетки, затова може да се очаква по-тежко протичане на инфекцията при индийския вариант на вируса, в  случай че хората не са ваксинирани или преболедували.

Ако влезем в крива с критичен брой заразени, вече ще е късно да се спре разпространението, затова превантивните мерки са препоръчителни, каза още проф. Сорен Хайрабедян.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови