Имплант може да премахне необходимостта от инсулинови инжекции

OFFNews 02 юни 2020 в 13:04 2169 0

Имплант може да премахне използването на инсулинови инжекции при диабетиците. За това съобщават изследователи от Цюрихския технологичен университет, които са разработили прототип, способен да контролира генната експресия в капсулирани бета-клетки чрез електрошок, пише сп. "Сайънс".

Бета-клетките в панкреаса регистрират покачването на нивата на кръвната захар и в отговор произвеждат и освобождават инсулин, който помага на тялото да преработи глюкозата. При хората с диабет въпросните клетки не функционират правилно. Проблемът обикновено се овладява чрез следене на нивата на кръвната захар и редовно прилагане на инсулинови инжекции. Тъй като практиката е инвазивна, швейцарските специалисти са решили да потърсят алтернативни възможности.

Крайният резултат от проучването им е миниатюрно устройство, което може да бъде задействано от разстояние да освобождава инсулин при необходимост. Прототипното приспособление включва капсула, съдържаща генномодифицирани човешки бета-клетки, свързани с печатна платка, която ги контролира. Когато платката се активира в бета-клетките се предава електрически сигнал. По този начин се предизвиква експресия на инсулиновия ген, който освобождава хормона в рамките на няколко минути.

Бета-клетките могат да бъдат стимулирани с ток да освобождават инсулин "по поръчка", като се контролират от самия пациент, от лекар или автоматично при предварително зададено време, твърдят учените.

Устройството е тествано успешно върху мишки с диабет. Идеята на експертите е да се имплантира под кожата на пациенти със захарна болест. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови