Има ли надежда за пациентите с таласемия в Бургаско?

УМБАЛ Бургас търси лекари със специалност "Клинична хематология"

OFFNews 22 януари 2020 в 13:15 3158 1

Снимка Архив

Пациенти с таласемия (заболяване на кръвта, тежка форма на анемия) от Бургаска област са принудени да пътуват до други градове, за да им бъде извършено кръвопреливане. Причината е, че Вътрешното отделение с хематологичен профил в УМБАЛ Бургас преустанови дейността си заради липса на специалисти.

Проблемът с хемотологичното отделение в УМБАЛ Бургас съществува от месеци, обясняват от лечебното заведение. Възникнал е с излизането в болничен на покойния д-р Рибов, началник на Вътрешно отделение с хематологичен профил.

Д-р Рибов е бил единственият специалист-хематолог в болницата, а за да бъде провеждано лечение, включително и кръвопреливане на таласемиците, има изискване на НЗОК в болницата да има специалист-хематолог на щат, под чието наблюдение да се извършват процедурите. Заради липсата на такъв специалист се е наложило отделението да преустанови временно своята дейност.

Какви са предприетите до момента стъпки?

Ръководството на болницата е провело разговори с всички специалисти по хематология от доболничната помощ в областта, не повече от 5 души, които обаче са с вече установена практика и не са приели предложението.

За проблема са информирани МЗ, Здравната каса и Българско медицинско сдружение по хематология. Проведен е разговор с председателя на Дружеството с молба да информира работещите хематолози в цялата страна за възможността да оглавят Отделението по вътрешни болести в УМБАЛ Бургас до провеждане на конкурс. Обявата е качена и на сайта на болницата и разпространена в медицински издания. До момента кандидатури не са постъпили.

От здравното заведение са поискали разрешение от НЗОК да направят изключение и да провеждат процедурите по кръвопреливане без специалист-хематолог на щат, а под надзора на такъв специалист, но на граждански договор. Той би могъл да бъде както от Бургас, така и командирован специалист, както предлага Омбудсманът.

До момента няма отговор на писмото. Ако НЗОК и МЗ разрешат да бъде извършвани кръвопреливания без такъв специалист на трудов договор, в болницата имат готовност да го направят веднага. Това би спестило пътуването на пациентите с таласемия до Варна, какъвто е вариантът в момента.

Другият вариант за решение е спешно да бъде назначен лекар със специалност "Клинична хематология" на трудов договор, на когото от лечебното заведение гарантират добро възнаграждение и дори възможност за настаняване в общинско жилище, в случай че не е от Бургас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4038

1

NelSun

22.01 2020 в 14:52

Ако се предложат прилични условия и заплащане, със сигурност бързо ще се намерят и специалисти.