Идиопатичната белодробна фиброза - болестта, която ''топи'' дробовете

Ледена скулптура на бял дроб показа как фиброзата прогресиращо увежда белодробната тъкан

OFFNews 13 октомври 2021 в 10:31 8784 0

Кампанията „Поеми дъх с надежда“ извежда "на светло" уврежданията, които причинява с белодробната фиброза. Началото ѝ бе поставено с арт-инсталация - ледена скулптура в центъра на София. Инициативата е на Boehringer Ingelheim и Българското Дружество по Белодробни Болести (БДББ) и ще продължи да края на октомври.

Белодробната фиброза е рядко заболяване, което причинява нарушение на белодробната тъкан, което от своя страна затруднява дишането.

Много състояния, причиняват белодробна фиброза. В много случаи причината никога не се открива и затова заболяването се нарича идиопатична белодробна фиброза (ИБФ) – инвалидизиращо и животозастрашаващо заболяване, което причинява прогресивно увреждане на белите дробове, затруднено дишане и ограничава количеството кислород, което белите дробове доставят до основни органи в тялото

ИБФ засяга приблизително 3 милиона души по света. В някои случаи, прогресията на ИБФ може да бъде по-бърза от тази при рак на белия дроб. Пациентите може да развият белодробната фиброза при наличието на редица други заболявания, включително и склеродермия, автоимунно заболяване, което се характеризира с удебеляване или натрупване на съединителната тъкан в тялото, като засегнатите пациенти са предимно хора на възраст между 25 и 55 години и се среща 4 пъти повече при жените, отколкото при мъжете.

„Ранното и точно поставяне на диагнозата идиопатична белодробна фиброза са ключови за забавяне на прогресията на заболяването и са от решаващо значение за запазване на белодробната функция при тези състояния.”, каза доц. Д-р Владимир Ходжев, председател на Българското дружество по белодробни болести. „Установяването на точна диагноза може да отнеме години и може да са необходими множество тестове, за да се изключат други състояния. Ето защо призоваваме хората, ако чувствате умора, имате суха кашлица и прогресиращ задух, задълбочаващ се в последните 3 до 6 месеца, се консултирайте с вашия лекар!“, допълни той.

Красноречива илюстрация на прогресията на заболяването е видеото с ледената скулптура на бял дроб. С времето ледът започна да се топи и скулптурата да се разпада, както и белият дроб се уврежда прогресивно при белодробната фиброза. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews