ИАЛ: Едва 7 са регистрираните случаи, при които се е наложило лечение след ваксинация

OFFNews 10 ноември 2021 в 15:42 990 0

"Много малко с страничните реакции след ваксиниране, при които се е наложило кортикостероидно лечение - това са 7 случая от общо над 3600 в нашите база данни."

Това съобщи за БНР д-р Мария Попова, директор на Дирекция "Проследяване на лекарствената безопасност и клинични изпитвания" в Изпълнителна агенция по лекарствата, представител на България в европейския комитет по лекарствената безопасност.

Тя уточни, че между тях няма анафилактичен шок (животозастрашаваща алергична реакция). Въпросните седем души са имали кратък престой в болница, уточни Попова.

По думите ѝ между 2 и 3 на сто са регистрираните при нас алергични реакции след ваксиниране под формата на обрив.

"Няма относително увеличаване на броя на нежеланите реакции спрямо броя на ваксинираните. Тяхната честота остава в рамките на много редки, разбира се, различно е съотношението на различните реакции. Но причини за безпокойство нямаме. Ваксините са централизирано разрешени продукти на ниво ЕМА (Европейска агенция по лекарствата) и това е огромно предимство при проследяването именно на безопасността, посочи д-р Попова.

По думите ѝ в процеса на проследяване на ефективността, безопасността и страничните реакции участват и институции на световно ниво - това са СЗО, Американската агенция по безопасност на храните и лекарствата, китайските, японските и канадските агенции по безопасност, както и съответната агенция във Великобритания.

"Това е една мощна оценка на съотношението полза-риск, която се прави непрекъснато", добави тя.

Данните за нежеланите реакции се обновяват всеки месец. Кратките характеристики на ваксините, чрез ЕМА, също се обновяват на базата на събираните и наблюдаваните "под лупа" данни за ваксините, защото се обединява целият национален капацитет на държавите членки", заяви още д-р Попова от ИАЛ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови