И учени от Оксфорд защитиха ваксината на Астра Зенека

OFFNews 15 март 2021 в 15:31 1714 0

Има убедителни доказателства, че ваксината срещу COVID-19 на "Астра Зенека" е сигурна, заяви днес професор Андрю Полард, директор на екипа от Оксфордския университет, разработил препарата съвместно с британско-шведската компания, предаде Франс прес.

"Има доказателства, че няма увеличение на случаите на образуване на тромби във Великобритания, където досега са поставени по-голямата част от дозите на "Астра Зенека" в Европа", каза Полард пред Би Би Си.

Ученият изтъкна важността на това ваксинационната кампания срещу коронавирусната инфекция, което по думите му е огромен риск за здравето на хората, да продължи.

В свое изявление вчера от "Астра Зенека" съобщиха, че след "внимателно проучване на всички достъпни данни за над 17-те милиона души, ваксинирани с нейния препарат в Европейския съюз и Великобритания", не са намерени никакви доказателства за повишен риск от белодробна емболия, тромбоза и тромбоцитопения в нито една от възрастовите групи, в групите по полов признак или сред представителите на конкретна страна.

Вчера нидерландското правителство реши да преустанови до 28 март употребата на ваксината на "Астра Зенека" от съображения за сигурност, след като Дания и Норвегия съобщиха за случаи на сериозни странични ефекти след поставяне на дози от нея, отбелязва Франс прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!