Хроничната самота уврежда здравето

OFFNews 11 февруари 2020 в 15:57 4474 0

Снимка Pixabay

Хроничната самота може да има неблагоприятни последствия върху здравето, твърдят учени, цитирани от CNN.

Всеки човек се е сблъсквал със самотата в определен период от живота си. Но докато за едни това е временно състояние, за други е начин на живот. Как влияе самотата на здравето:

Самотата като физическа болка

В свое изследване д-р Санджай Гупта, неврохирург в „Емъри Юнивърсити” и завеждащ отделение в болница в Атланта твърди, че предците ни са живеели в група не толкова заради общуването, колкото заради оцеляването. Обяснението е, че когато си част от племе, имаш достъп до убежище, храна и защита. Отделянето от групата предвещава опасност. Следователно, заключава ученият, самотният човек се чувства болезнено застрашен за оцеляването си.

Проблеми със съня

Хората, които се чувстват самотни, по правило имат нарушения в нощния сън. Изследователи открили, че връзката между смущенията в съня и самотата се запазва дори след промяна в статуса и увеличаването на семейството. Те предполагат, че чувството за самота зависи от това как хората възприемат социалното си обкръжение.

Самотата може да увеличи риска от деменция

През 2012 г. учени провели изследване сред 2200 жители на Амстердам. Резултатите показали, че тези, които се чувстват самотни, независимо от наличието на приятели и близки, са изложени на по-голям риск от деменция, от тези, които живеят сами. В източника се посочва, че чувството за самота повишава риска от деменция с 64%.

Самотата може да е причина за преждевременна смърт

Животът в самота или просто чувството за самотност може да повиши риска от ранна смърт. В друго изследване участвали почти 45 хиляди души със сърдечни заболявания или с висок риск от такива болести. Резултатите показали, че хората, които живеят сами, по-често умират от сърдечни пристъпи и инсулти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!