Храненето на бащата влияе на здравето на потомството му, твърдят учени

OFFNews 18 октомври 2019 в 10:20 1386 0

Снимка Pixabay

Недостигът на протеини в менюто на бащата, може да причини сърдечносъдови заболявания при децата му, твърдят учените от Медицинското училище към Университета в Нотингам, Великобритания. Резултатите от проучването им са публикувани в Journal of Physiology.

Известно е, че храненето на майката има пряко влияние върху здравето и развитието на детето, както в периода непосредствено преди зачеване, така и след него. Ако майката е с непълноценен хранителен режим, това може да има последствия за сърдечносъдовата система на детето и за обмяната на веществата в организма му, които се проявяват в по-късна възраст.

За да изяснят какви са дълготрайните последствия за здравето на потомството от некачественото хранене на бащата преди зачатието, учените провели експеримент с лабораторни мишки. В продължение на седем седмици преди зачеването изследователите хранели едната група самци с продукти богати на протеини, а втората група получавала храна с ниско съдържание на белтъчини.

Впоследствие учените установили, че при мъжките гризачи, които са били хранени с нископротеинови продукти се променя генетичната информация, която носят и предават на ембриона сперматозоидите след зачеване. Променен бил и съставът на семенната течност.

Това според учените може да доведе до нарушения при формирането на кръвоносните съдове на плода. Вродените аномалии на кръвоносната система повишават риска от развитие на сърдечносъдови заболявания в по-късна възраст.

Предишно изследване на същия екип учени показва, че нискобелтъчинната диета на самците дава негативно отражение върху обмяната на веществата на потомството, което повишава риска от затлъстяване и диабет в бъдеще.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews