Хората, за които е противопоказно да се ваксинират, ще получават бележка от лекар

Тя ще се зачита и ако се стигне до мярка само децата на ваксинираните да посещават детска градина

OFFNews 05 ноември 2021 в 09:57 7461 0

Александър Златанов

Хората, за които е противопоказно да се ваксинират, ще получават бележка от личния лекар за това. Тя обаче няма се ползва вместо зелен сертификат и не дава правото да се посещават места, за които се изисква такъв.

Това обяви заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов в сутрешния блок на БНТ.

Хората с такива бележки имат и други възможности - най-вече изследване. Златанов даде пример за противопоказни състояния: обострени хронични болести, текуща остра вирусна инфекция с висока температура, остра алергична реакция след първата доза. 

Ако се стигне до нови мерки, при които само децата на ваксинирани да посещават детските ясли и градини, здравните власти ще направят така че да не ограничават правата на тези, за които е противопоказно да се имунизират, коментира още Златанов. В никакъв случай няма да ограничаваме права и да поставяме хора извън възможностите им за нормален живот, посочи той.

Според заместник-министъра зеленият сертификат дава възможност да не бъде въведен локдаун и хората да продължат да работят.

Разумната част от обществото ни подкрепи, коментира той.

Министерството на здравеопазването ще вземе решение дали наличието на антитела може да е основание за зелен сертификат по ясни критерии. Дори в научните среди все още съществува разделение по темата, затова здравните власти изискват писмени становища от различни експертни съвети, които ще анализират внимателно.

Над 400 000 души са се ваксинирали у нас след въвеждането на зеления сертификат, отчете Златанов.

Министерството на здравеопазването ще осигури условия за безопасна среда в училище от началото на следващата седмица. Кога най-малките ученици ще се върнат в клас обаче, ще реши министърът на образованието в зависимост от създадената организация за масово тестване.

Той увери, че са осигурени достатъчно тестове за най-малките ученици. Първата поръчана партида ще стигне за две седмици, но веднага след нея е поръчана и втора партида така че да се гарантира непрекъснат процес.

На редовно масово тестване няма да се подлагат преболедувалите COVID-19 деца, както и по-големите ученици, които са с поставена ваксина. Ако някой от тях обаче покаже и най-малки симптоми - ще бъде тестван индивидуално.

Ако ученик отсъства в деня на тестването, ще бъде тестван индивидуално на следващия ден.

Учителите също могат да се възползват от безплатните тестове, за да работят в клас. Резултатите от тях обаче няма да важат като зелен сертификат.

Частните школи остават затворени и след връщането на децата в клас. Изключение ще се направи само за центровете за развитие за малчуганите със специални образователни потребности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови