Хората със странични реакции от ваксината имат право на болничен

Янка Петкова 23 февруари 2021 в 13:44 5201 0

Снимка Архив

Хората, които са получили странична реакция след ваксинация, могат да ползват болничен, потвърди пред OFFNews д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София.

От началото на седмицата, когато в имунизациите срещу COVID-19 се включиха и личните лекари, д-р Миндов е поставил ваксина на повече от 30 души от пациентската си листа. До момента няма оплаквания за странични реакции. Изявилите желание да се имунизират в неговия списък са общо около 80. По думите му до четвъртък ще успее да ваксинира всички, които са избрали ваксината на "Астра Зенека".

Останалите обаче, които предпочитат РНК ваксина, вероятно ще трябва да се имунизират във ваксинационен център, защото условията за съхранението им са по-специални. Все пак д-р Миндов не изключи възможността да поставя и РНК ваксини, стига да има достатъчно желаещи в съответния ден от списъка. 

По повод логистиката на дозите от "Астра Зенека" той обясни, че сам е взел нужното му количество от Столична РЗИ, но в момента ваксини вече няма.

"Ходиш и си вземаш, ако има. В момента има голяма активност на ваксинационните центрове. Не мисля, че е заради 10 лв., които се полагат на убождане. Може би причините са други", каза още д-р Георги Миндов и препоръча при неразположение след ваксинацията пациентите да се обадят на личния лекар, а ако реакцията е по-сериозна - да звънят на Спешна помощ. Леките странични ефекти се лекуват симптоматично, обясни специалистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews