Хората с астма не са по-застрашени от усложнения при COVID-19

OFFNews 23 юни 2020 в 09:55 2795 0

Американско изследване показа, че астмата не увеличава риска от хоспитализация заради COVID-19, съобщи ЮПИ. Резултатите от проучването им са публикувани в "Списание по алергия и клинична имунология".

Учените от медицинското училище "Файнбърг" в Чикаго са прегледали данните от 10 болници, асоциирани към Северозападния университет. В тях са лекувани 1500 пациенти с COVID-19, от които 14 процента имали астма.

С модели, взимащи предвид възрастта, пола и етноса и отчитащи рискови фактори за астмата като тютюнопушене и затлъстяване, специалистите не са установили значима разлика в риска от хоспитализация за хората със и без астма.

Лекарствата за астма, като инхалираните кортикостероиди и бета-антагонисти с продължително действие, също не увеличавали риска от постъпване в болница.

"Логично е хората с астма да са по-зле, защото вирусните заболявания често я изострят - каза проф. д-р Анжу Питърс от екипа - Трябва да бъдат направени допълнителни изследвания за скритите имунни модулации, предизвикани от астмата или лечението за нея, за да разберем какво въздействие имат върху изхода от COVID-19", пише Питърс в съобщение за пресата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови