Хора с увреждания протестират заради ТЕЛК решенията

OFFNews 10 януари 2023 в 11:19 1210 0

протест на хора с увреждания

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Протест на хора с увреждания пред Министерския съвет

Хора с увреждания излязоха на протест пред Министерския съвет (МС). Те настояват в дневния ред на правителственото заседание тази седмица да бъде Наредбата за медицинската експертиза (НМЕ).

Целта е да се гарантират по-кратки срокове за издаване на решение на ТЕЛК, а придружаващите заболявания също да се вземат предвид към основното.

"Няма политическо обяздване на протеста", заяви пред БТА Павлина Григорова. Тя обясни, че целта е да се покаже, че повече така не може да се продължава със сегашното положение с издаването на ТЕЛК.

От лятото е взето решение, че ще се върне старата експертиза преди 2018 г. В нея се взимат под внимание комплексно всички заболявания. В приложение 2 е направена и математическа формула, която няма да позволява орязването на проценти, коментира Григорова.

Самата тя е в инвалидна количка и има няколко заболявания, основното от които е кардиомиопатия.

Процедурите по приемане на промени в Наредбата за медицинската експертиза (НМЕ) изискват да бъде обсъдено всяко постъпило предложение в рамките на обществените консултации, които приключиха на 11 декември 2022 г.

На 22 декември миналата година се състоя заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество по проекта на нормативния акт, в рамките на което също бяха изразени различни становища по текстовете на Наредбата. Това се посочва в позиция, публикувана на Министерството на здравеопазването, относно искането за незабавно обнародване на Наредбата с текстовете, одобрени от Националния съвет за хората с увреждания.

От ведомството коментират, че са постъпили предложения и бележки, преобладаващата част от които касаят заболяванията в Приложение № 1. Това изисква становищата на специализираните експертни състави към Националната експертна лекарска комисия, както и от Експертните съвети по съответните медицински специалности. казват от министерството.

Този процес в момента е в ход и очакванията на Министерството на здравеопазването са всички необходими становища да бъдат получени в рамките на настоящия месец, уточняват още от ресорното ведомство.

Министерството на здравеопазването прави уточнението, че във връзка с внесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за хората с увреждания, с който се правят идентични промени и в Закона за здравето, с писмо от 21.12.2022 г. до Народното събрание министерството е изразило подкрепа за извършване на нормативни промени, регламентиращи правото на лицата да ползват подкрепа/права и след изтичане на срока на експертното им решение, в случай че са подали заявление-декларация за преосвидетелстване в нормативно определения срок, но не са били преосвидетелствани своевременно от органите на медицинската експертиза.

От здравното ведомство съобщиха, че по-късно днес зам.-министърът д-р Тома Томов ще даде брифинг по темата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови