Хинков: Проектът за детска болница не е спиран

OFFNews 13 юли 2023 в 17:18 606 0

Христо Хинков

Снимка БГНЕС//Надежда Пеева

Христо Хинков, министър на здравеопазването

"Искам да е ясно за всички, за да няма повече спекулации и внушения по тази тема - проектът за изграждане на детска болница в „Горна баня“ никога не е бил спиран." Това каза след заседанието на правителството министърът на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков.

Още от първия ми ден като министър на здравеопазването категорично заявих, че Националната детска болница е мой основен приоритет. С встъпването ми в длъжност обещах да продължа всички добри практики и политики, въведени от предходното ръководство, добави той. Това обаче не означава, че ще се хвърля да реализирам проекти от подобен мащаб с огромно обществено значение, без да съм направил обстойна проверка и да съм се запознал в детайли с всичко, извършено до момента, заяви здравният министър, цитиран от БТА.

Той подчерта, за да няма повече спекулации и внушения по тази тема, че проектът за изграждане на Национална детска болница в "Горна Баня" никога не е бил спиран.

До момента министърът е разговарял с изпълнителния директор на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД инженер Елена Пенева, с проф. Иван Литвиненко, председател на Българската педиатрична асоциация, представители на неправителствени организации и експерти. Предстои създаването на обществен съвет, за да може изграждането на болницата и всички дейности, свързани с нея, да бъдат обсъждани прозрачно и обществото да е част от този процес, информира той.

Хинков каза още, че мястото за детската болница е избрано, има подробен устройствен план, има процедура за отчуждаване на имоти. Предстои събаряне на някои стари сгради, които да дадат възможност за изграждане на допълнително тяло към болницата. Предстои и определяне на спецификации, за да може да се изготвят обществените поръчки за започване на проекта и на строителството, съобщи министър Хинков.

Попитан за проекта за хеликоптерите той каза, че той върви по план с едно изключение на наема на два хеликоптера, за които няма дори договор. По думите на министъра държавата с нищо не е задължена да наема тези два хеликоптера.

"Оказва се, че това е твърде скъпо за нас и няма такова сериозно значение за спешната помощ, каквото ще бъде цялостното завършване на закупуването на хеликоптерите след няколко години", каза Христо Хинков.

Относно продължаващите протести на синдикат „Защита“ с искане на по-високи заплати на шофьорите на линейки на Спешната помощ, той заяви, че със сегашния бюджет на министерството, който е до края на годината това, което може да се направи, е прекатегоризиране на труда на спешните медици в първа категория, за да може още сега да има възможности за увеличаване на възнагражденията им. Министър Хинков увери, че в бюджета за 2024 г. ще направи всичко възможно да бъдат увеличени техните заплати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки