Готвят задължителен зелен сертификат за държавните служители

Обсъжда се той да е възможен и при поставяне на първа доза от ваксина

OFFNews 21 октомври 2021 в 09:03 8880 3

Снимка БТА/Христо Касабов, архив

До четири седмици държавните служители и учителите вероятно също ще бъдат задължени да имат зелен сертификат. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров пред Нова тв. Сега администрацията била изключена, защото това щяло да попречи на обслужването на гражданите и бизнеса.

За учителите бе постигната договореност между министрите на образованието и здравеопазването, след като първият поиска поне месец отсрочка, за да може педагозите да се ваксинират.

Идеята за държавните служители в момента се обсъждала на ниво министри. 

От днес зелените сертификати за COVID са задължителен вход в заведения, молове, театри, кина, спортни центрове. Нарушителите подлежат на глоба.

Децата в тъмночервените общини със заболеваемост над 750 на 100 хил. души население не ходят на училище. Училищата са затворени и за малките, и за големите ученици - от 1. до 12. клас.

Антигенни тестове за установяване на заболяването ще могат да послужат за издаване на сертификат "скоро", по думите на д-р Петров. Сега това може да се случи само с установена зараза с коронавирус чрез PCR тест. Ще се признават всички тестове, направени след 1 декември 2020 година. Обсъжда се и издаването на сертификат след първата доза.

„Зелен сертификат не може да се издава на хора, които имат противопоказания за ваксинация. Те трябва да се тестват. Тези хора имат по-голям риск от заразяване. Моето лично мнение е, че тези хора трябва да избягват местата, на които има струпване на хора”, добави зам.-министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

3

yoghurt

21.10 2021 в 13:31

Само, ако сертификатът признава естествено придобитият имунитет. Наличието на антитела, понеже това е научният критерии. А в момента хората с имунитет няма как да си издадат сертификат, дори и да са го преболедували, карали карантина, но тествали се не с пи си ар, а с антиген. И само заради тази очевидна несправедливост, която почива на лъжа, съм склонен да изхвърля цялата идея за сертификатите.

2000

2

Leni

21.10 2021 в 11:51

ЛИНЧ!