Готова е е-системата за връзка между Спешна помощ и болниците

Пациентите вече няма да бъда разкарвани с линейки по болниците, обеща Меджидиев

OFFNews 13 октомври 2022 в 17:06 913 0

представяне на система за свързаност

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

отляво на дясно: Асен Меджидиев, министър на здравеопазването, Георги Тодоров, министър на електронното управление, Ивайло Филипов, директор на Информационно обслужване АД

Електронната система за свързаност между екипите за Спешна помощ и болниците ще заработи още през следващата седмица. Това обяви на брифинг служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Когато една линейка поеме спешен случай, веднага ще може да намери най-близката болница, в която има свободни легла. Пациентът няма да бъде разкарван по болниците, както се случваше доста често. Няма да има и възможност за отказ от хоспитализация, посочи министър Меджидиев.

Министърът на здравеопазването каза още, че линейките, които ще бъдат оборудвани с таблети и GPS и ще съкрати срока за намиране на свободни легла. Това ще даде ценно време на медиците да се погрижат за състоянието на пациентите, убеден е той.

Задължение на всяко болнично заведение ще бъде да актуализира информацията за свободни легла, беше посочено на пресконференцията.

На нея служебният министър на електронното управление Георги Тодоров отбеляза, че изграждането на системата е плод на добрата работа на междуведомствените екипи, както и че тя ще даде „ценни секунди“, които ще допринесат за спасяването на човешки животи.

Изпълнителният директор на държавната компания „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов показа пред журналисти как изглежда системата и подчерта, че с нея ще бъдат оборудвани около 500 линейки в цялата страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови