Гени на апетита определят колко бързо растат децата

OFFNews 23 март 2022 в 09:15 880 0

Снимка Pixabay

Учени от университета в Берген, Норвегия, установиха, че гените до голяма степен определят защо бебета наддават и растат с различно темпо в първите години от живота си, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес".

След раждането си хората растат бързо. Ръстът се увеличава с около 50 на сто, теглото почти се удвоява в първите години. След това растежът се забавя и навлиза в стабилна фаза по време на детството до пубертета.

Учени от Центъра за изследване на диабета в университета на Берген установиха причините за тази динамика на растежа. Те са изследвали гените на 30 000 деца и техните родители от национална база данни. Проучени са милионите генетични варианти и са свързани с данни за растежа от измерванията на ръст и тегло от раждането до навършването на 8 години.

"Оказа се, че гените, свързани със затлъстяването, апетита и консумирането на енергия от организма, са отговорни за регулиране на растежа", каза проф. Пал Ньолстад.

"Динамиката в тези специфични гени въздейства само върху някои от различните фази на растежа. Смятаме, че това е една от вероятните причини, поради които родителите забелязват, че някои деца са родени със значително по-голям апетит от други и имат значително повече мастна маса в ранните си години. Изглежда тези динамични ефекти са особено важни в първите години от живота и не увеличават риска от затлъстяване по-късно", каза той.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър метаболизъм".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови