Ген. Мутафчийски: При нас заразата още не е тръгнала, 15 са новите случаи

Предпазните маски пазят болните да не заразяват, здравите получават само фалшиво успокоение, каза шефът на щаба

OFFNews 22 март 2020 в 17:33 9840 0

Новите случаи на коронавирус в България са 15, съобщи началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски на редовния си брифинг.

Към днешния ден в София има 11 заразени - 8 са потвърдени във ВМА, а 3 в Националната референтна лаборатория. В Карлово има 1 случай, в Бургас - 2 нови случая. Така общият брой на потвърдените случаи към днешна дата у нас са 185.

От днес Първа база на "Софиямед" и на "Токуда" възстановяват своята работа, стана ясно на брифинга.

Проф. Мутафчийски опроверга думите на премиера Бойко Борисов, който по-рано днес заяви, че 4000 души ще бъдат хоспитализирани в пика на заразата.

"Не са правени такива изчисления. 30 хоспитализирани имаме в момента. Не мога да отговоря колко ще са в пика на заразата, но той ще е скоро", коментира генералът.

Според Мутафчийски в момента е трудно да се прогнозира докога ще продължи извънредното положение в България, което е гласувано до 12 април.

"Ситуацията е динамична, никой не може да отговори какво трябва да се случи. Допускаме ли ние че до средата на април положението ще бъде овладяно? Ние още не сме тръгнали, за да кажем кога ще спре. Италия и Испания започнаха. Още сме в дъното на изкачването. Как и с каква скорост ще се изкачим не е ясно. Катерим се бавно", посочи генералът.

Според него пикът ще е до 2-3 седмици, когато трябва да бъде отменено извънредното положение.

"Предпазните маски пазят болните да не заразяват. Това е препоръката. Здравите получават само фалшиво успокоение от маските, те не ги защитават. Ако дадем на възрастните маски и им кажем, излезте, ще ги обречем на смърт", каза Мутафчийски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!