Гърция разследва 6 смъртни случая на деца със стрептококова инфекция

Педиатри успокояват, че само в редки случаи бактерията е смъртоносна

OFFNews 13 юни 2023 в 14:31 1829 0

Лекар

Снимка Pixabay

До момента не е открит нов щам на стрептокока, а специалистите припомнят, че стрептококът от група А е чувствителен към стандартните антибиотици.

За шести смъртен случай на дете от началото на 2023 г., причинен от инфекция със стрептококи тип А, съобщават местните медии, като цитиран данни на Националната организация за обществено здраве.

Последният случай е на 7-годишното дете, починало в болница в Солун.

В изявление, публикувано след смъртта на детето, здравните власти съобщават, че от септември 2022 г. досега се наблюдава нарастване на случаите на инвазивни стрептококови инфекции от група А в няколко европейски държави. По-конкретно, през този период в Обединеното кралство, Франция и Ирландия са регистрирани няколко смъртни случая от инфекцията при деца на възраст под 10 години.

Здравните експерти смятат, че увеличаването на броя на случаите и смъртните случаи може да е свързано с повишената циркулация на респираторни вируси (грип, RSV), тъй като вирусната коинфекция със стрептококи увеличава риска от инвазивна инфекция с тази бактерия.

Днес прокурор е разпоредил разследване на смъртта на 7-годишното дете в Солун. То е от град Науса в Северна Гърция е починало от усложнения, свързани с бактериалната инфекция, съобщи в понеделник Националната организация за обществено здраве. Миналата събота то е било прието в болницата в Науса с температура и симптоми на гастроентерит. На следващия ден здравословното му състояние се е влошило и лекарите са решили да го преместят в Солун, първо в болница "Гениматас", а след това в "Ипократио", където детето е починало.

До момента не е открит нов щам на стрептокока, а специалистите припомнят, че стрептококът от група А е чувствителен към стандартните антибиотици.

В. "Катимерини" цитира гръцки педиатри, които напомнят, че сериозната и опасна стрептококова инфекция остава рядко срещано състояние.

"Няма причина за паника", подчертават педиатрите.

"От друга страна, трябва да сме наясно, че има фактори, които могат да предизвикат това развитие", подчертава пред "Катимерини" председателят на Общогръцката федерация на педиатрите Константинос Далукас.

Според него тези фактори могат да бъдат възрастта на детето, общото му състояние, дали има съпътстващи основни заболявания, имунната система и евентуална коинфекция с вируси, колко дни е боледувало детето, дали е започнало лечение навреме, но също така и тежестта на инфекцията от самото начало.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки