Гъбите може да предизвикат следваща пандемия, твърди учен

OFFNews 31 юли 2023 в 09:10 1139 0

гъби

Снимка Pixabay

Изследване на Емили Моносон

Гъбични заболявания, които застрашават боровете, бананите, жабите, прилепите и все по-често - хората, може да предизвикат следваща пандемия пише "Science Alert", цитирайки новата книга "Зараза: Гъбичките и предстоящата пандемия" на токсиолога Емили Моносон.

Всъщност повечето гъби дават живот, като помагат за разграждането на мъртвите организми, гъбите рециклират основните хранителни вещества. Но докато хората пътуват или търгуват с растения и животни по цялото земно кълбо, чуждестранните гъби се пренасят на места, на които не принадлежат, и влизат в контакт с организми, които не са свикнали да живеят с тях - понякога със смъртоносни последици, обяснява Моносон.

За щастие, телесната температура на хората и другите бозайници е твърде висока за повечето гъби. „Нашите тела са като Долината на смъртта“, пише Моносон. Температурата от 37°C е твърде висока за организми, които живеят в диапозона 12-30°C.

Нещо повече, нашата имунна система е доста умела и отблъсква потенциални гъбични врагове. Така че докато хората с отслабен имунитет са изложени на по-висок риск от гъбични инфекции, сериозните случаи са относително рядки в сравнение с други инфекциозни заболявания.

Но изменението на климата може да накара гъбите да се адаптират към по-високи температури. Монсон подчертава, че Candida auris, която се разви през последното десетилетие, заразява хората и се разпространява бързо в здравните заведения.

Други гъбични инфекции при хората, като т.нар "Треска на долината", също могат да се разпространят на нови места заедно с по-високите температури. Гъбичните пандемии при други видове предлагат уроци за това колко опустошителни могат да бъдат подобни заболявания. Моносон описва тези огнища в болезнени подробности.

Фузариозното увяхване удушава растенията, които осигуряват на света бананите. Трупове на прилепи, умъртвени от инфекции, затрупват пещери в Съединените щати. Изследователи, изучаващи жаби в Централна Америка и другаде, наблюдават с ужас как популациите намаляват и изчезват, заразени от някои видове гъбички.

"Може би хитовият сериал на HBO "Последните оцелели" е истински поглед към бъдещето. Но никога не се страхувайте, еволюцията може да се намеси и да осигури „проблясъци надежда“, смята Моносон. Засегнатите растения и животни могат да се адаптират, за да се справят по-добре с гъбичните врагове, пише БГНЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика