Франция: ветеринари и зъболекари се включват във ваксинациите

OFFNews 26 март 2021 в 15:39 1909 0

Френските здравни власти обявиха днес, че трябва да се позволи ваксини срещу ковид да слагат и зъболекарите, и ветеринарите, предаде Ройтерс. Това ще е необходимо заради големите доставки на ваксини, които се очакват другия месец.

Френската Висша здравна служба (HAS) съобщи, че здравният министър е поискал от нея да препоръча как във ваксинационната кампания спешно да бъдат включени и други категории здравни работници. Увеличените доставки на ваксини ще позволят от април да се разшири обхватът на имунизирането и ще е необходимо да бъдат мобилизирани повече професионалисти, за да бъдат ваксинирани повече хора, заяви службата.

Зъболекарите и фармацевтите трябва да имат право да поставят ваксини и във ваксинационните центрове, и в кабинетите си, а във ваксинационните центрове да могат да бият инжекции студенти по медицина, лаборанти, ветеринари и някои други здравни служители. По този начин в кампанията ще бъдат включени още 250 000 души медицински персонал.

Досега за Франция основният проблем бе снабдяването с достатъчно дози, а не персоналът. Но правителство заяви, че от април очаква голямо увеличаване на доставките на ваксини.

Около 7,1 милиона души, или около 11 на сто от френското население са получили поне по една доза от ваксините, но само малко на 4 на сто - и двете дози. Целта на правителството е до средата на април да бъдат ваксинирани 10 милиона човека, до средата на май - 20 милиона, а до лятото - 30 милиона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша