Франция въвежда ваксинационен пропуск за ресторантите

OFFNews Последна промяна на 26 юли 2021 в 08:51 826 0

Френският парламент одобри закон, който прави задължителна ваксинацията за медицинския персонал и изискване за ваксинационен пропуск, за да може да се ползват редица услуги, съобщи БНР.

Посетителите на музеи, кина, клубове, фестивали и плувни басейни вече не може да ги посещават без ваксинационен пропуск или скорошен тест.

От началото на август пропускът ще е необходим и за посещение на ресторанти, както и за пътуването с влакове и самолети. Мерките в закона трябва да приключат на 15 ноември.

Ройтерс отбелязва, че окончателна "зелена светлина" на гласуваното във френския парламент трябва да бъде дадено от Конституциония съд, преди законът да влезе в сила.

Близо 60 процента от населението на Франция е получило най-малко една доза от ваксина срещу КОВИД-19, съобщи Франс прес, като се позовава на данни, публикувани снощи от здравните власти.

"Скоро 40 милиона ще са с първа доза. Напредваме. Да не отслабваме усилията. Ваксинирайте се", написа в Туитър президентът Еманюел Макрон.

Този праг се очаква да бъде преминат днес, тъй като над 39,94 милиона французи - 59,2 процента от населението - са получили най-малко първа доза от ваксината, отбелязва агенцията.

Пълен ваксинационен цикъл са преминали близо 50 процента /33,2 милиона души/, по данни на здравното министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови