Фармацевтични компании поиска наказания за незаконна търговия с лекарства и стимули за легалния бизнес

OFFNews 05 декември 2017 в 10:15 1495 0

Фармацевтичният бизнес поиска строги наказания за незаконна търговия с лекарства, но настоя и за стимули за легалния бизнес. 

Според фармацевтичните компании нелегалният износ на лекарства следва да бъде криминализиран чрез нарочни промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Основният закон в наказателното право у нас към момента не адресира разпространението на фалшифицирани лекарства, каквито по смисъла на закона са всички продукти, продавани извън регламентираната верига на лекарство-снабдяване.

Компаниите подчертават, че акцията на ГДБОП, при която бяха арестувани седем души за нелегален износ на лекарства за онкоболни, показва, че злоупотребите в сектора са причинени от криминални лица и предприемането на законодателно-административни мерки срещу тях е безсмислено, след като тези лица и фирми не спазват и не зачитат закона изначално.

За намирането на ефективно решение е необходим задълбочен анализ на причините за наличието на нерегламентиран износ. А той показва, че е на лице комплексно действие на много фактори - законодателна недостатъчност, ограничен ресурс на държавните органи да контролират фирми-еднодневки, постоянен натиск за намаляване на маржове и цени на лекарствата, ниско заплащане на специалистите в здравеопазването и много други, обяви бизнесът.

Фармацевтичните компании смятат, че акцията остава еднократно действие, преборило симптом, но не е решила причината за проблема - разкрита е една групировка, но не са премахнати причините утре да се появи нова.

Затова бизнесът настоява за ефективни мерки срещу сивата икономика и криминалните практики и подчертава, че в тази ситуация стабилните бизнес структури, спазващи закона, се явяват крайно необходим стратегически партньор на държавата.

В същото време бизнесът иска либерализиране на законодателството в здравеопазването, което да подкрепя икономиката и развитието на бизнеса през мащаб, а не чрез натиск върху цени и маржове при малкия обем и ниска покупателна сила на българския пазар. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови