Европейската агенция по лекарствата започва оценката на ваксината на CureVac

OFFNews 12 февруари 2021 в 13:05 1476 0

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) съобщи, че започва оценка на ваксината срещу коронавирус на CureVac. Това е една от ваксините от европейската имунизационна стратегия, предаде БТА.

Агенцията отбелязва, че все още не са приключили изпитанията на препарата върху хора. Проверката ще продължи до получаването на достатъчно данни за безопасност и ефективност, се посочва в съобщението.

Ваксината на CureVac е изградена на основата на информационна РНК и ако бъде одобрена, ще е третата иРНК ваксина в портфолиото на ЕК. Този вид ваксина съдържа част от „указанията“ от вируса, който причинява COVID-19. Това позволява на собствените клетки на организма да произведат протеин, който е уникален за вируса. Имунната система на лицето разпознава, че този уникален протеин не би трябвало да се намира в организма и реагира чрез създаване на естествена защита срещу заразяване с COVID-19.

През ноември миналата година Европейската комисия съобщи, че се е договорила за доставка на 225 милиона дози от тази ваксина, с възможност за осигуряване на до 180 милиона дози допълнително. CureVac е германски производител, който наскоро обяви сътрудничество с "Байер".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!