Еврокомисарят по здравеопазването подкрепя въвеждането на зелени сертификати

OFFNews Последна промяна на 21 октомври 2021 в 17:44 423 0

Снимка БТА/AP

Еврокомисарят по здравеопазването безопасността на храните подкрепя допълнителните противоепидемични мерки за овладяване на заболяемостта, които изискват задължителен „зелен сертификат" за присъствие на редица обществени места и събития на закрито от днес, 21-ви октомври, съобщиха от здравното министерство.

Стела Кириакиду изрази притеснението за епидемична ситуация в България по време на видеоконферентна връзка с министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Тя предложи да бъде задействан механизмът за гражданска защита на Европейския съюз, който би оказал на България координирана помощ за контрол на разпространението на COVID-19. „Основната ни обща цел трябва да е увеличаване на ваксиналното покритие в България", посочи тя.

„Все още броят на имунизираните граждани е малък. Въвеждането на изискване за притежание на „зелен сертификат", както изглежда ще повиши ваксиналното покритие в страната. Пред големи столични болници имаше опашки от желаещи да си поставят ваксина срещу COVID-19", каза здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

Министърът и еврокомисарят планират да продължат дискусията за епидемичната обстановка в България на среща другата седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови