ЕС с трети договор за 1,8 млрд. дози от ваксината на BioNTech-Pfizer

OFFNews 20 май 2021 в 17:13 859 0

Европейската комисия съобщи, че е подписала трети договор с фармацевтичните дружества BioNTech-Pfizer. С него се запазват допълнителни 1.8 млрд. дози от името на всички държави — членки на ЕС, за периода от края на 2021 г. до 2023 г., предаде БТА.

Договорът ще даде възможност за закупуване на 900 млн. дози от сегашната ваксина и от ваксина, адаптирана към вариантите, с възможност за закупуване на допълнителни 900 млн. дози, гласи съобщението на комисията до медиите.

Унгария е решила да не е част от договора и е единствената държава в блока, направила това, казва говорител на Еврокомисията.

Според договора производството на ваксини трябва да е базирано в ЕС, оттук да идват и основните компоненти на ваксината. Доставките за ЕС са гарантирани от самото начало на периода за снабдяване през 2022 г. Увеличават се възможностите държавите в блока да препродават или даряват дози на нуждаещи се държави извън ЕС или чрез механизма COVAX.

"Днешният договор с обединението BioNTech-Pfizer обогатява широкия портфейл от ваксини, които ще се произвеждат в Европа, заедно с вече подписаните договори с AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, Curevac и Moderna, както и със BioNTech/Pfizer. Този диверсифициран портфейл от ваксини гарантира на Европа достъп до достатъчен брой дози за имунизиране на цялото население, включително срещу вариантите на вирусите," казва още комисията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews