Епидемиолог: Ефективността на ваксините продължава да е висока при всички варианти на COVID-19

OFFNews 27 август 2021 в 09:51 1272 2

Ефективността на всички ваксини продължава да е много висока - между 86 и 92% при различните препарати, при всички варианти на вируса досега. Това заяви по bTV епидемиологът д-р Петър Марков.

Според него не може да се говори за ваксинационен пробив при случаи на новозаразени, които са вече ваксинирани.

"Ваксинационен пробив не може да се употребява, когато става въпрос за повторно заразяване. Ваксините не предпазват от заразяване, а от тежко заболяване и смърт. Не можем да кажем, че не работят, ако има много новозаразени", заяви епидемиологът.

Д-р Марков обясни и разликата между поставянето на трета доза ваксина и бустерна доза:

"Третата доза се поставя при специфични контингенти от пациенти - хора с тежки автоимунни заболявания, онкологични заболявания, ХИВ, хора с трансплантации. Техният имунитет не успява да направи достатъчно добра защита от само две дози. Бустерна доза се поставя при здрави хора, при които след време имунитетът е
започнал да намалява и има нужда от подсилване, за което обаче към момента няма нужда", каза той.

Възможна ли е появата на нов супер вирус? 

"Много е вероятно да очакваме още варианти, дори по-заразни от сегашните. Новите варианти са по-адаптивни и изместват предишните, като старите циркулират в по-ниска честота. Големият бъдещ риск обаче е когато части от два различни вируса се съчетаят, което предстои да наблюдаваме", предупреди епидемиологът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови