ЕМА вписва днес възможната поява на тромбози в характеристиката на Астра Зенека

OFFNews Последна промяна на 19 март 2021 в 08:53 7723 0

Европейската агенция за лекарствата ще вземе днес решение за промяна в кратката характеристика на ваксината на "Астра Зенека". Ще бъде добавено, че е възможна появата на тромботични и тромбоцитопенични инциденти. 

Това заяви българският представител в ЕМА проф. Илко Гетов по БНТ. На базата на направения анализ на получената информация от държавите членки и трети страни, вчера Комитетът по лекарствената безопасност заключи, че би трябвало да се промени информацията с цел да бъдат по-внимателни лекарите, които поставят ваксината, и пациентите да се наблюдават за известен период от време", обясни той. 

Подобни инциденти в страните от ЕС са повече при хора до 55-годишна възраст и жени, каза още проф. Гетов. 

"Ваксинацията с "Астра Зенека" в ЕС беше повече сред по-младите хора. Докато в Обединеното кралство е точно обратното, там са повече ваксинираните възрастни и тази диспропорция между появата на тези инциденти при по-възрастни и при по-млади ни кара да бъдем много внимателни", коментира проф. Гетов. 

Преобладават типичните за ваксинирането реакции, но има и по-редки, които са с честота 1 случай на 1 млн. ваксинирани. Има публикувана информация, че на 30-ия ден след прекарана инфекция 2,5% от пациентите развиват тромботични, а 3,7% тромбоцитопенични реакции.

"В България няма засечени реакции, ако не са се появили до 14 ден след първата игла, шансът е почти нулев да има след втората игла. У нас честотата на поява на нежелани реакции по принцип за ваксините остава в рамките на предвидимото - около 2 реакции на 1000 ваксинирани.

От началото на тази седмица ваксинираните преобладават пред прекаралите заболяването, тоест, ние започваме да трупаме колективен  имунитет, каза още професорът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X