ЕМА не откри връзка между лекарствата за отслабване и самоубийствата

OFFNews 12 април 2024 в 17:01 4588 0

ЕМА

Снимка Getty Images

Европейска агенция по лекарствата

След 9-месечно проучване регулаторът на Европейския съюз за лекарствата не е открил доказателства, че група лекарства за диабет и отслабване - като например изключително популярното Вегови (Wegovy) на „Ново Нордиск“, са свързани със самоубийствени мисли, предаде Ройтерс.

След като разгледа наличните доказателства, Комитетът за оценка на риска в областта на фармакологичната бдителност (PRAC) към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), който следи за страничните ефекти на лекарствата, заяви, че не са необходими актуализации на информацията за продукта.

Констатацията идва, след като през декември ЕМА удължи прегледа на групата лекарства за отслабване и диабет, известни като GLP-1 рецепторни агонисти, за да получи повече данни от производителите на лекарства за по-нататъшно проучване на въпроса.

Анализът започна през юли, след като здравният регулатор на Исландия сигнализира за три случая на пациенти, които са мислили за самоубийство или самонараняване след употреба на лекарства на „Ново Нордиск“. Прегледът се фокусира върху лекарства, които съдържат семаглутид или лираглутид - две съединения, свързани с GLP-1.

Лираглутид е активната съставка на лекарството за отслабване Саксенда (Saxenda) на „Ново Нордиск“, докато семаглутид е активната съставка на Вегови и на най-продаваното лекарство за диабет Оземпик.

ЕМА анализира и около 170 други съобщения за случаи на предполагаеми нежелани реакции, регистрирани в базата данни EudraVigilance на Европейския съюз.

Предварителният преглед на американското Управление за контрол над храните и лекарствата през януари не е установил връзка между лекарствата от групата GP-1 и суицидните мисли или действия.

GLP-1 рецепторните агонисти, първоначално разработени за подпомагане на контрола на кръвната захар при пациенти с диабет в Оземпик на „Ново Нордиск“ и Маунджаро, разработено от „Илай Лили“, също забавят храносмилането и намаляват глада.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Предизборно със Светльо Витков